Σαντορίνη
  Aγγλικά / English
 
     
     
 

Σαντορίνη Ιστορία & Ιστορικά Γεγονότα

 
  Η Ιστορία της Σαντορίνης  
   
 
     
ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣαντορίνηΟ σχηματισμός του νησιού οφείλεται σε μια σειρά από ηφαιστειακές εκρήξεις που συγκλόνισαν το Αιγαίο μέχρι και την Κρήτη. Αρχικά, η Σαντορίνη ονομαζόταν Καλλίστη ή Στρογγύλη, λόγω του σχήματός της. Κατοικήθηκε από τους Φοίνικες κι ύστερα απ’ τους Δωριείς, οι οποίοι έδωσαν στο νησί το όνομα του βασιλιά τους, του Θήρα. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα π.Χ., αποικήθηκε απ’ τους Μινωίτες κι έγινε σημαντικό κέντρο του Μινωικού πολιτισμού.

Γύρω στα 1550 - 1500 π.Χ. μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου καταπόντισε το κεντρικό τμήμα του νησιού, δημιουργώντας έναν τεράστιο υποθαλάσσιο κρατήρα έκτασης 83 τ.χλμ. που ονομάστηκε Καλντέρα. Στους Περσικούς Πολέμους το νησί πήρε το μέρος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, αλλά τελικά καταλήφθηκε από τους Σπαρτιάτες.

ΣαντορίνηΚατά τη Βυζαντινή Εποχή, υπό την εξουσία της Κωνσταντινούπολης, το νησί υιοθέτησε τη χριστιανική πίστη, διόρισε δικό του επίσκοπο κι οργάνωσε δική του χριστιανική εκκλησία. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, το νησί κατακτήθηκε από τους Ενετούς, οι οποίοι το ονόμασαν Σαντορίνη από την εκκλησία Σάντα Ειρήνη. Το 1207 η Σαντορίνη παραδόθηκε στο Δουκάτο της Νάξου, το οποίο την κράτησε μέχρι το 1579 και την Οθωμανική κατοχή, παρόλο που για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι Έλληνες κατάφεραν να την ανακτήσουν και να την ξαναχάσουν. Όσο το νησί βρισκόνταν υπό την κατοχή των Οθωμανών, είχε μερική αυτονομία. Είχε ακόμη κι εκλεγμένο αντιπρόσωπο που μιλούσε στις τουρκικές αρχές εκ μέρους των Σαντορινιών. Απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1821 κι ενώθηκε με το Νέο Ελληνικό Κράτος το 1830, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου.

Το 1956, μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην υποδομή του νησιού. Σήμερα, η Σαντορίνη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στον κόσμο, φιλοξενώντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.