Πάρος
  English / Αγγλικά
 
     
     
 

Πάρος | Χωριά της Πάρου, Ιστορία Πάρου

 
     
   
 
 
ΧΩΡΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ

Χωριά της Πάρου

Νάουσα:
Πάρος, ΚυκλάδεςΗ Νάουσα είναι ο πιο γραφικός οικισμός της Πάρου. Διαθέτει είναι μικρό λιμάνι, όπου δένουν πολύχρωμα ψαροκάικα, παραδοσιακά άσπρα σπίτια, καθώς και παραθαλάσσιες καφετέριες, ψαροταβέρνες, μπαρ και κλαμπ στα στενά καντούνια. Αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών, αφού διαθέτει μεγάλη γκάμα ξενοδοχείων, διαμερισμάτων, στούντιο και ενοικιαζόμενων δωματίων, πολλά από τα οποία προσφέρουν εκπληκτική θέα στον κόλπο της Νάουσας και τα γαλανά νερά του Αιγαίου. Στη Νάουσα μπορείτε να επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο, τη μυκηναϊκή ακρόπολη στην περιοχή Κολυμπήθρες και το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι πανέμορφες παραλίες Σάντα Μαρία, Κολυμπήθρες, Μοναστήρι και Λάγκερη.

Μάρπησσα:
Η Μάρπησσα είναι ένα παραδοσιακό χωριό, το οποίο βρίσκεται πάνω σ' ένα λόφο και είναι κτισμένη γύρω από την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις παραλίες του Λογαρά και του Πίσω Λιβαδιού, αλλά και τα σπουδαία ιστορικά μνημεία στο Λόφο του Κεφάλου.

Πίσω Λιβάδι:
Πάρος, ΚυκλάδεςΤο Πίσω Λιβάδι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πάρου, ιδανικό για ήσυχες και γαλήνιες διακοπές. Διαθέτει ένα γραφικό λιμανάκι, όπου μπορείτε ν' απολαύσετε ξέγνοιαστες βόλτες. Η ομώνυμη παραλία είναι εντυπωσιακή, με χρυσή άμμο και αρμυρίκια, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες της Χρυσής Ακτής και της Νέας Χρυσής Ακτής. Στο Πίσω Λιβάδι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα κι ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν άνετη κι ευχάριστη διαμονή.

Λεύκες:
Το παραδοσιακό ορεινό χωριό Λεύκες είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την έντονη βλάστησή του. Διαθέτει κυκλαδική και νεοκλασική αρχιτεκτονική, γραφικές πλατείες και στενά δρομάκια στρωμένα με μάρμαρο. Οι Λεύκες βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της Πάρου και προσφέρουν μαγευτική θέα στο νησί και τη θάλασσα. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τη μαρμάρινη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού.

Κώστος:
Νησιώτικο χωριό που εντυπωσιάζει με τα παραδοσιακά σπίτια, τα στενά δρομάκια, τη γραφική πλατεία και τα καταπράσινα πεύκα του. Στην αρχαιότητα, ο Κώστος ήταν σημαντικό φυλάκιο λόγω της πανοραμικής θέας που διαθέτει. Σήμερα τη θέα αυτή απολαμβάνουν χιλιάδες επισκέπτες.

Αρχίλοχος: Μάρμαρα & Πρόδρομος:
Η περιοχή του Αρχίλοχου αποτελείται από δύο μικρά χωριά, τα Μάρμαρα και τον Πρόδρομο. Το πρώτο πήρε το όνομά του από τα μάρμαρα από τα οποία είναι κτισμένα τα παλιά αρχοντικά και οι βυζαντινές εκκλησίες του χωριού, όπως η φημισμένη εκκλησία του Αγίου Σάββα. Κοντά στα Μάρμαρα βρίσκονται οι παραλίες του Μώλου και του Καλόγερου.

Η είσοδος του Προδρόμου είναι εντυπωσιακή. Για να μπει κάποιος στο χωριό, πρέπει να περάσει κάτω από μια καμάρα που ενώνει τις δύο εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικολάου. Βορειοδυτικά του χωριού υπάρχει ένα πλακόστρωτο δρομάκι που κατασκευάστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή και οδηγεί στο χωριό Λεύκες.

Ιστορία Πάρου

Πάρος, ΚυκλάδεςΑν και γνωρίζουμε ότι η Πάρος κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την ιστορία της πριν από τη 2η χιλιετηρίδα π.Χ., οπότε και έφτασαν στο νησί οι Μίνωες. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τον Πάρο, το γιό του Αρκάδα Παρνάσσιου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο νησί την 1η χιλιετηρίδα π.Χ.

Η Πάρος είναι η γενέτειρα πολλών φωτισμένων ανθρώπων, όπως του μεγάλου ποιητή Αρχίλοχου - ο οποίος θεωρήθηκε ισάξιος του Ομήρου - και των γλυπτών Σκόπα και Αγοράκριτου, οι οποίοι κατασκεύασαν τα σπουδαία έργα τους από το φημισμένο Παριανό μάρμαρο.

Κατά τη βυζαντινή εποχή στην Πάρο κτίστηκαν πολλά θαυμάσια μοναστήρια κι εκκλησίες, όπως η γνωστή Εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, το διαμάντι της Πάρου. Αργότερα το νησί κατακλύσθηκε από πειρατές και πολλοί κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους για ν' αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Τα υπέροχα ενετικά κάστρα και φρούρια μαρτυρούν την επιρροή της ενετοκρατίας στην αρχιτεκτονική της Πάρου. Μετά την Επανάσταση του 1821, η Πάρος ενώθηκε με το Νέο Ελληνικό Κράτος. Σήμερα η Πάρος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα.