Νάξος
  English/Αγγλικά
 
     
     
 

Νάξος | Αξιοθέατα στη Νάξο

 
     
   
 
 
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Από ιστορικής απόψεως, η Νάξος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς υπήρξε κέντρο του Κυκλαδικού πολιτισμού και ήταν νησί εξέχουσας σημασίας κατά την Ενετοκρατία.

Η Χώρα της Νάξου είναι γεμάτη μνημεία, όπως η Πορτάρα (είσοδος του ναού του Απόλλωνα), η οποία είναι σήμα κατατεθέν του νησιού. Το τέλεια διατηρημένο Ενετικό Κάστρο της Χώρας είναι εξαίρετο δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Σε απόσταστη μόλις λίγων χιλιομέτρων από την πόλη της Νάξου βρίσκεται ο Πύργος Μπελλόνια, που ήταν κατοικία της οικογένειας Μπελλόνια από τη Βενετία.

Ακριβώς έξω από την πόλη της Νάξου, στο δρόμο που οδηγεί στα χωριά της ενδοχώρας, θα συναντήσετε το Κάστρο Μπαζαίου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το μνημείο αυτό λειτουργούσε ως μοναστήρι έως τον 19ο αιώνα και ανήκε στο ελληνικό κράτος. Την εποχή εκείνη η οικογένεια Μπαζαίου αγόρασε το κάστρο που είναι στην κατοχή της μέχρι σήμερα και όπου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ το καλοκαίρι. Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Μητρόπολης.

Στον Απείραθο, ένα γραφικό ορεινό χωριό, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Κάστρο Ζευγώλη, το οποίο χτίστηκε τον 17ο αιώνα, και τα υπέροχα μουσεία του (Αρχαιολογικό, Γεωλογικό, Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφικό). Στον οικισμό Σαγκρί, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, υπάρχουν πολλοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως το ιερό της Δήμητρας και του Απόλλωνα- το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα και είναι πραγματικό κόσμημα για το νησί. Κάντε επίσης μια βόλτα στους ανεμόμυλους και τα κάστρα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Υρίας είναι από τους ωραιότερους του νησιού. Οι 4 ναοί του 9ου και 8ου αιώνα π.Χ. που βρίσκονται εκεί αποτελούν εξαίρετα δείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχαίων χρόνων. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι ο Κούρος στον Απόλλωνα και οι Πύργοι στους Μέλανες, καθώς και ο Πύργος του Χειμάρρου και το σπήλαιο του Ζα στο Φιλότι.