Νάξος
  English/Αγγλικά
 
     
     
 

Νάξος| Ιστορία της Νάξου

 
  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τη ΝΑΞΟ  
   
 
 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Νάξος, Κυκλάδες

Οι περισσότερες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την αρχαία ιστορία της Νάξου είναι συνδεδεμένες με την ελληνική μυθολογία. Ο Δίας (Ζευς), ο πατέρας των θεών του Ολύμπου, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά μεγάλωσε στη Νάξο κι έδωσε το όνομά του στο πιο ψηλό βουνό του νησιού, το Ζα (1004 μ.).

Λέγεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Νάξου ήταν οι Καρυείς από τη Θράκη, οι οποίοι λάτρευαν το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και της μέθης. Ο Διόνυσος έσμιξε στη Νάξο με την Αριάδνη, τη θεά της γονιμότητας κατά τους προ-ελληνικούς χρόνους, την οποία άφησε στο νησί ο Θησέας. Η ένωσή τους προίκισε το νησί με πλούσια αμπέλια κι εύφορη γη και γι' αυτό κάθε χρόνο γιορτάζονται τα “Διονύσια”.

Στην αρχαιότητα, η Νάξος ήταν σπουδαίο εμπορικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο που επηρεάστηκε από πολλούς πολιτισμούς. Μετά τους Καρυείς, ήρθαν φυλές από την Κρήτη και τις Μυκήνες. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, η Νάξος ήταν θερμός υποστηρικτής της Αθηναϊκής Συμμαχίας και ήταν το πρώτο νησί που συνδέθηκε μ' αυτήν.

Νάξος, ΚυκλάδεςΗ Νάξος έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αργότερα των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών Αυτοκρατοριών. Όπως τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και η Νάξος ήταν στόχος των πειρατών, γεγονός που ανάγκασε τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να μεταφερθούν στην ενδοχώρα του νησιού. Το 1207, η Νάξος κατακτήθηκε από τον Ενετό Δούκα Μάρκο Σανούδο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανέγερση των περισσοτέρων από τα όμορφα ενετικά κτίρια που βρίσκονται στο νησί. Από τα μέσα του 14ου αιώνα μέχρι την ελληνική επανάσταση και την απελευθέρωση, η Νάξος βρισκόταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώθηκε με το Νέο Ελληνικό Κράτος το 1830. Σήμερα αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα.