Άνδρος
  English Language
 
     
     
 

Ανδρος - Τοπικές Παραδόσεις, Εθιμα, Εκδηλώσεις στην Ανδρο

 
  σχετικά με το νησί της ΑΝΔΡΟΥ  
   
 
     

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το ίδρυμα του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει κάθε καλοκαίρι εκθέσεις διεθνούς προβολής στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το ίδρυμα του Πέτρου και της Μαρίκας Κυδωνιέως οργανώνει εικαστικά και μουσικά δρώμενα με την επωνυμία "Πλοές".

Άνδρος ΚυκλάδεςΟ ναυτικός όμιλος της Ανδρου από το 1975 θέσπισε τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοικτής θαλάσσης, Φαλήρου-Ανδρου-Φαλήρου με πρωτοβουλία του Γιάννη Β. Γουλανδρή. Οι αγώνες διοργανώνονται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και προσελκύουν πολλούς θεατές κάθε καλοκαίρι.

Κατά καιρούς επίσης φιλοξενείται στην Ανδρο το ράλλυ-αντίκα το οποίο προσελκύει τους οπαδούς του είδους. Το χορωδιακό φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου διοργανώνεται κάθε Ιούνιο. Οι Εξωραϊστικοί σύλλογοι του νησιού διασκεδάζουν παραδοσιακά με μπάλο και γιορτές ούζου τα καλοκαίρια.

Τα καλοκαίρια γίνονται και πολλά πανηγύρια στο Γαύριο και τα γύρω χωριά στην Βορειοδυτική Ανδρο:

  • στον Αγιο Πέτρο στις 29 Ιουνίου,
  • στο Μακροτάνταλο στις 17 Ιουλίου,
  • 6 Αυγούστου, 15 Αυγούστου και 23 Αυγούστου,
  • στο Βιτάλι και Γαύριο στις 17 Σεπτεμβρίου
  • και στον Αμμόλοχο στις 15 Αυγούστου.

* Σε αυτά τα πανηγύρια, θα γίνετε και εσείς μέρος του Ανδριώτικου κεφιού με φαγητό, κρασί και μουσική από τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίχτες.

Τα "Γαυριώτικα" είναι η κορυφαία εκδήλωση του καλοκαιριού. Περιλαμβάνουν αγώνες, εκθέσεις λαϊκής τέχνης και λαϊκές εκδηλώσεις στην παραλία του Γαυρίου με κρασί, κακαβιά και φουρτάλια (ομελέτα με τοπικό λουκάνικο).

Το καρναβάλι του Γαυρίου τις τελευταίες μέρες της Αποκριάς είναι μια γιορτή που δεν πρέπει να χάσετε.

> Οι ντόπιοι θα σας κεράσουν τα παραδοσιακά Ανδριώτικα γλυκά: αμυγδαλωτά, καλτσούνια (γλυκά καλυμμένα με καρύδια και τοπικό μέλι) και παστέλι.