Άνδρος
  English Language
 
     
     
 

Ανδρος Αξιοθέατα - Χώρα, Παλαιόπολη Ανδρου

 
  σχετικά με το νησί της ΑΝΔΡΟΥ  
   
 
     

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Χώρα, η πρωτεύουσα της Ανδρου, βρίσκεται στην δυτική ακτή του νησιού χτισμένη επάνω σε μια χερσόνησο. Η Χώρα καταλήγει σε ένα νησάκι όπου είναι χτισμένο το Μεσαιωνικό Κάστρο.

Το Βενετικό Κάστρο σκοπό είχε την φύλαξη της πόλης από τις επιθέσεις. Το νησάκι χωρίζεται από την χερσόνησο της Χώρας με μία στενή λωρίδα γης 2-3 μέτρων και επικοινωνεί με την στεριά με πέτρινο γεφύρι. Η πόλη αποτελείται από την παλιά και την νέα πόλη. Στην Παλιά πόλη, στέκεται αγέρωχο το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του Αφανή ναύτη της Ανδρου παρά τους δυνατούς ανέμους του Αιγαίου. Περπατήστε στα στενά γραφικά δρομάκια της πόλης.

Παλαιόπολη
Άνδρος ΚυκλάδεςΤα αρχαιότερα κεραμικά ευρήματα που περισυλλέχθηκαν από την περιοχή, χρονολογούνται στη Μυκηναική Εποχή, ενώ σώζονται και ίχνη κατοίκησης κατά τη Γεωμετρική Εποχή. Σημαντικά ευρήματα της εποχής, η Κόρη της Κοπεγχάγης, ένας κούρος και το σύμπλεγμα Πήγασου και Βελερεφόντη, τα οποία χρονολογούνται στον 6Ο αιώνα π.Χ., δείχνουν ότι η πόλη άρχισε να γνωρίζει ακμή κατά την Αρχαϊκή εποχή.

Το κέντρο της ζωής της Παλαιόπολης - η Αγορά - βρισκόταν κοντά στην παραλία στην ανατολική πλευρά της οποίας υπήρχε το λιμάνι, του οποίου υπολείμματα είναι ορατά ακόμα και σήμερα βυθισμένα στη θάλασσα.

Στις πλαγιές έξω από τα τείχη της πόλης εκτείνονται τα νεκροταφεία της. Από τα ερείπια, τα πολυάριθμα γλυπτά ευρήματα και τις γραπτές πηγές προκύπτει ότι η πόλη ήταν πολύ καλά οχυρωμένη και εκτός από την αγορά διέθετε θέατρο, θέρμες, ιερά και ναούς.