Τήνος
  English Language
 
     
     
 

Τήνος – Πόλεις και Χωριά της Τήνου – Κιόνια, Κάμπος, Χώρα

 
     
   
 
 
 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ & ΧΩΡΙΑ

Κίονια
Μόλις 3 χλμ. από τη χώρα, αυτό το γραφικό χωριό προσφέρει μαγευτική θέα στο Αιγαίο και μια όμορφη παραλία ιδανική για κολύμπι. Εδώ θα βρείτε το αρχαίο λατρευτικό ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

Από τις ανασκαφές ήρθαν στο φως τμήματα από τα θεμέλια των δύο ναών, των λουτρών και του ξενώνα, καθώς και γλυπτά που μαρτυρούν τη μεγαλειότητα τους. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά του χωριού, ανάμεσα στα παραθαλάσσια βράχια του ομώνυμου ακρωτηρίου σχηματίζεται η είσοδος του σπηλαίου των Γαστριών με μήκος 50 μέτρα και εσωτερικό γεμάτο επιγραφές αλλά και ένα ιδιόμορφο ημικυκλικό κτίσμα.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στην υπέροχη αμμώδη παραλία και να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο γεύμα στις πολλές ταβέρνες του οικισμού. Τα Κιόνια είναι από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Τήνου όπου θα βρείτε μεγάλα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για τη διαμονή σας.

Κάμπος
10 χλμ. έξω από τη Χώρα θα συναντήσουμε τον Κάμπο, το μέρος όπου η Αγία Πελαγία οραματίστηκε την εικόνα της Παναγίας. Το πιο αξιόλογο χαρακτηριστικό του χωριού είναι ότι υπάρχουν πάνω από 200 περιστεριώνες που χαρίζουν στο τοπίο ένα μοναδικό ύφος. Είναι φτιαγμένοι από τον τοπικό σχιστόλιθο, με μια ή περισσότερες όψεις, στολισμένοι με γεωμετρικά σχήματα σε ένα αρμονικό σύνολο.

Εδώ θα βρείτε το μοναδικό ανεμόμυλο σε λειτουργία σε όλο το νησί όπως και τις εντυπωσιακές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Αικατερίνης. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Κάμπο βρίσκεται η απέραντη παραλία του Αγίου Ρωμανού όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Διαδρομές
Αν αγαπάτε τις περιηγήσεις θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια γεύση της άγνωστης Τήνου και των χωριών της, είτε περπατώντας ή με το αυτοκίνητο σας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή στους στενούς δρόμους με τις απότομες στροφές. Στην είσοδο του χωριού Κτικάδο παρατηρήστε το κωδωνοστάσιο της καθολικής εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, που θεωρείται το παλαιότερο του νησιού. Αλλα εντυπωσιακά χωριά είναι ο Τριαντάρος, τα Δυο Χωριά και ο Βώλαξ, στη μέση ενός τοπίου σπαρμένου με εντυπωσιακούς γρανιτένιους βράχους.