Σύρος
  English Language
 
     
 

Σύρος - Ιστορία της Σύρου

 
 

 

 
  σχετικά με το νησί της Σύρου  
   
 
     
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Η Ερμούπολη έλαβε το όνομα της το 1826, προς τιμή του θεού του εμπορίου Κερδώου Ερμή. Υπήρξε επίσης η γενέτειρα των λόγιων Γεωργίου Σουρή, Εμμ. Ροίδη, Δημητρίου Βικέλα, των οποίων προτομές μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες στην πρωτεύουσα Ερμούπολη, το ειρηνικό δημιούργημα της Επανάστασης του 1821 και γέφυρα ανταλλαγής προϊόντων Ανατολής και Δύσης.

Η Σύρος κατοικήθηκε από τα Νεολιθικά Χρόνια και υπήρξε σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού παρουσιάζοντας πλήρη άνθηση τον 6ο αιώνα π.Χ. Το 1207 εμφανίστηκαν στο ιστορικό προσκήνιο των Κυκλάδων οι Ενετοί και τα επόμενα χρόνια πολλοί καθολικοί ήρθαν στο νησί έχοντας ως κύρια ασχολία τους το εμπόριο και γύρω στο 1700 ήταν πιο πολλοί και από τους Ορθόδοξους.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Σύρος διοικήθηκε με προνόμια, λόγω της ύπαρξης του καθολικού πληθυσμού και για τον ίδιο λόγο κράτησε ουδέτερη στάση στον αγώνα του 1821. Παρόλα αυτά δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες οι οποίοι κατέφευγαν στο νησί για να γλυτώσουν από τις τούρκικες σφαγές.

Η Ερμούπολη έγινε το εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου και απέκτησε σύντομα θαυμάσιες εκκλησίες καθώς και υπέροχα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που σχεδίασαν Έλληνες και ξένοι Αρχιτέκτονες και διακόσμησαν εσωτερικά Έλληνες και Ιταλοί καλλιτέχνες. Το 1823 ιδρύθηκε στην Ερμούπολη το πρώτο Νοσοκομείο της Ελλάδας ενώ το 1833, ο Νεόφυτος Βάμβας ιδρύει το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο στο οποίο αργότερα θα φοιτήσουν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ελ. Βενιζέλος και ο Π. Πρωτοπαπαδάκης. Η πόλη γνώρισε επίσης μεγάλη εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη ως τις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελούσε το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας πριν από αυτό του Πειραιά.