Ίος
  English Language
 
     
     
 

Διακοπές στη Ιο - Ιος Τουρισμός, Τουριστικές Πληροφορίες & Ιστορία Ιος

 
  σχετικά με το νησί της ΙΟΥ  
   
 
     

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ετοιμάστε τα πράγματά σας για ένα ταξίδι που θα αλλάξει τη ζωή σας για πάντα. Μπείτε στο πρώτο πλοίο για την Ιο. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη. Το πλοίο σαλπάρει για το Αιγαίο και οι γλάροι πετούν ανάμεσα στα κατάρτια...

Το αλμυρό αεράκι, τα μπουλούκια των νέων που τριγυρίζουν στο πλοίο, ακούραστοι, ευτυχισμένοι, με τραγούδια θα σας παρασύρουν μαλακά στους ρυθμούς του νησιού. Ταξιδεύουν για το νησί με τις 52 χρυσές ακτές, άλλες απομονωμένες και άλλες πολυσύχναστες και τα περισσότερα από 150 μπαρ. Η Ιος ή "Μικρή Μάλτα" όπως αποκαλείται από τους ναυτικούς επειδή το λιμάνι της προστατεύεται από τους ανέμους.

Η Ιος είναι ένα από τα νότια νησιά των Κυκλάδων. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Πύργος με 713 μέτρα ύψος στο κέντρο του νησιού. Οι πιο ζεστοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος (μέση θερμοκρασία 28C). Ο καιρός είναι όμως δροσερός γιατί φυσάνε βόρειοι άνεμοι, τα γνωστά Μελτέμια.

Στέκεστε γερμένοι στην κουπαστή λοιπόν κοιτάζοντας το φυσικό λιμάνι του Αιγαίου και την δεύτερη πιο δημοφιλή περιοχή του νησιού, τον Ορμο ή Γιαλό όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι. Στην μαρίνα του λιμανιού παραδοσιακά καΐκια φεύγουν για την ανοιχτή θάλασσα το πρωί και το απόγευμα, οι ψαράδες γυρίζουν με τα δίχτυα τους γεμάτα.

Η Χώρα κοντά στον Ορμο, διαθέτει την τυπική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων με τα ασπροβαμένα σπίτια σε πλήρη αντίθεση με τον μπλε ουρανό και τα ελικοειδή στενά πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε εκκλησάκια, μύλους και αυλές. Αν κάνετε την βόλτα σας το απογευματάκι θα ανακαλύψετε πως οι τρεις κυριότερες πλατείες είναι τόσο γεμάτες από κόσμο που μπορεί να χαθείτε στους μικρούς παραδρόμους. Οι ανεμόμυλοι, στην πλαγιά πάνω από την Χώρα σας προσφέρουν άλλη μια καλή δικαιολογία για να επιδείξετε την φωτογραφική σας μηχανή.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί θεωρείται η πατρίδα της μητέρας του Ομήρου ενώ εικάζεται πως ο ποιητής πέθανε και θάφτηκε εδώ.

Το νησί αποικήθηκε από τους Ιωνες και αργότερα έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Στις αρχές του 13ου αιώνα, η Ιος κατακτήθηκε από τους Βενετούς οι οποίοι έκτισαν ένα κάστρο στην Χώρα τον αμέσως επόμενο αιώνα. Το 1537, η Ιος κατακτήθηκε από τους Τούρκους αλλά συμμετείχε στην επανάσταση κατά του Τουρκικού ζυγού το 1821 και απελευθερώθηκε το 1832 μαζί με τα υπόλοιπα Κυκλαδικά νησιά.