Κέα
  English Language
 
     
     
 

Διακοπές Κέα (Τζια) | Τουριστικός Οδηγός, Ιστορία, Αξιοθέατα, Παραλίες Κέας, Νυχτερινή Ζωή στην Κέα

 
  σχετικά με το νησί της ΚΕΑΣ  
   
 
     

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το όνομα του νησιού προέρχεται από τον Κέω, το γιό του θεού Απόλλωνα και αρχηγό των Λοκρών. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί της Κέας (Τζιας) έχει κατοικηθεί από την Υστερη Νεολιθική Εποχή και ήταν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο κατά την Εποχή του Χαλκού. Η Κέα (Τζια) συμμετείχε στους Περσικούς Πολέμους και ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών Χρόνων, η Κέα (Τζια) άνηκε στην Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αργότερα ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων από το 1566 μέχρι την απελευθέρωσή της το 1821, στην οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο ο εθνικός μας ήρωας Λάμπρος Κατσώνης. Μετά την απελευθέρωσή της από του Οθωμανούς, η Κέα (Τζια) έγινε ισχυρή δύναμη στην βιομηχανία (εμαγιέ, μέταλλα, ξύλο). Τα τελευταία χρόνια, η Κέα έχει γίνει ένας από τους ανερχόμενους προορισμούς διακοπών της Ελλάδας.

Αξιοθέατα

Στην Χώρα (Ιουλίδα), πρωτεύουσα της Κέας (Τζιας)

 • Η Αρχαία Ιουλίς: χρονολογείται κατά την Αρχαϊκή Εποχή
 • Ο Λέων της Ιουλίδας: ένα άγαλμα σμιλευμένο στο βράχο, χρονολογείται κατά την Αρχαϊκή Εποχή
 • Το Μεσαιωνικό Κάστρο: κτίστηκε από τον Ντομίνικο Μικέλι το 13 ο αιώνα μ. Χ.
 • Το Δημαρχείο: σχεδιάστηκε από τον Ερνστ Τσίλλερ
 • Η Εκκλησία του Ευαγγελισμού: η μητρόπολη του νησιού
 • Η Μονή της Αγίας Αννας: με την εκκλησία του 13 ου αιώνα και τα ερείπια των κελιών και άλλων κτισμάτων
 • Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας: τετράγωνο, πενταόροφο κτίσμα. Κτίστηκε κατά την Υστεροκλασσική / Ελληνιστική Περίοδο (4ος αιώνας π.Χ.)
 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο: περιλαμβάνει εκθέματα από την Υστερη Νεολιθική Περίοδο, την Εποχή του Χαλκού, την Αρχαϊκή Εποχή και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Στην Κορισσία

 • Η Αρχαία Κορισσός: χρονολογείται κατά την Αρχαϊκή Εποχή
 • Το Παλιό Εργοστάσιο Εμαγιέ: μοναδικό στην Ελλάδα

Στο Βουρκάρι

 • Ο Προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης: χρονολογείται κατά την Υστερη Νεολιθική Περίοδο
 • Ο Φάρος: στο Ακρωτήρι του Αγίου Νικολάου
 • Το Στενό του Λάμπρου Κατσώνη: απ' όπου διέφυγε ο εθνικός μας ήρωας, αφού αποκλείστηκε από τους Τούρκους

Αλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού είναι: ο θαυμάσιος αρχαιολογικός χώρος στην Καρθαία, η Μονή της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, το Οχυρό της Ποιήεσσας στις Πήσσες και η θέα από τον Προφήτη Ηλία.

Παραλίες

Στη Κέα (Τζια) οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από πολλές όμορφες παραλίες. Ορισμένες βρίσκονται σε μικρούς κολπίσκους και άλλες είναι μεγάλες αμμουδιές. Οι περισσότερες διαθέτουν εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, είτε πάνω στην παραλία, είτε σε κοντινή απόσταση. Για τους επισκέπτες που αναζητούν την περιπέτεια, υπάρχουν αρκετές παραλίες που διαθέτουν εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

Η δημοφιλέστερη παραλία είναι το Γιαλισκάρι, η οποία έχει χρυσή άμμο, τιρκουάζ νερά και αρμυρίκια. Λίγα χιλιόμετρα νότια του Γιαλισκάρι είναι η παραλία της Κορισσίας, με ψιλή άμμο και ήρεμα νερά.

Στη μέση της δυτικής πλευράς του νησιού βρίσκεται ο ορμίσκος Ξύλα, ο οποίος διαθέτει απαλή άμμο και καθαρά νερά, καθώς και οι εκτεταμένες παραλίες των Πησσών και του Κουνδούρου, τις οποίες συνθέτουν σειρές από μικρούς ορμίσκους με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Στη δυτική πλευρά της Κέας (Τζιας) υπάρχουν ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, όπως είναι του Ορκού, της Συκαμιάς, της Ψιλής Αμμου, του Καλυδονιχίου και του Σπαθιού. Βρίσκονται η μια δίπλα στη άλλη και φημίζονται προς την υπέροχη αμμουδιά τους.

Στη βόρεια Κέα (Τζια) είναι η παραλία του Οτζιά, η μακρύτερη παραλία του νησιού. Είναι ένας κολπίσκος, προστατευμένος από τον αέρα, με αρμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες.

Κοντινά Νησάκια

Από τη Κέα (Τζια), σας προτείνουμε να κάνετε ημερήσια εκδρομή στο ιστορικό νησί της Μακρονήσου, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέας (Τζιας). Πιστεύεται ότι στη Μακρόνησο αποβιβάστηκε η Ωραία Ελένη είτε στο δρόμο για την Τροία, είτε στο γυρισμό της από την Τροία.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η Κέα (Τζια) προσφέρει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων, τα οποία μπορείτε να γευθείτε στις ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού. Γι΄αυτους που τους αρέσουν τα θαλασσινά, υπάρχει μυδοπίλαφο, αστακομακαρονάδα και αχινοσαλάτα.

Εάν προτιμάτε το κρέας, τότε σας προτείνουμε τα πιάτα "πασπαλάς" (χοιρινό με αυγά και ντομάτα) και "λόζα" (παστό χοιρινό).

Αλλα νόστιμα ορεκτικά είναι η μανιταρόπιτα, οι ντοματοκεφτέδες και οι κολοκυθοκεφτέδες. Τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το φημισμένο "μαύρο" κρασί της Κέας (Τζιας).

Νυχτερινή Ζωή και Τοπικές Εκδηλώσεις

Παρόλο που την Κέα την επιλέγουν πολλοί που αναζητούν ήσυχες διακοπές, το νησί διαθέτει επίσης ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ στη Χώρα (Ιουλίδα) πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και στο λιμάνι Κορισσία και τον οικισμό Βουρκάρι.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στη Χώρα διεξάγονται παραδοσιακές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Σας προτείνουμε να παρευρεθείτε στα πανηγύρια της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και της Παναγιάς της Καστριανής το Δεκαπενταύγουστο. Τον Αύγουστο λαμβάνουν χώρα τα "Σιμωνίδεια", τα οποία είναι ένα φεστιβάλ με χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και αθλητικές εκδηλώσεις. Σε άλλα χωριά, λαμβάνουν χώρα τα πανηγύρια την ημέρα των ονομαστικών εορτών της εκκλησίας του κάθε χωριού.

Πως Θα έρθετε στην Κέα (Τζια)

Μπορείτε να έρθετε στην Κέα (Τζια) με πλοίο από το Λιμάνι του Λαυρίου.
Λιμάνι Λαυρίου: Τηλ. 22920 25249
Λιμάνι Κέα (Τζια): Τηλ. 22880 21344
Η Κέα (Τζια) επίσης συνδέεται με την Κύθνο και τη Σύρο.)