Αμοργός
  English / Αγγλικά
 
     
     
 

Αμοργός Αξιοθέατα & Τοπικά Προϊόντα Αμοργού

 
     
   
 
     
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αμοργός, ΚυκλάδεςΤο τείχος με τις πολεμίστρες από το κάστρο που έχτισε το 13ο αιώνα ο Ιερεμίας Γκίζι για την προστασία του νησιού. Στην είσοδο του, μπορείτε να δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ο πύργος του Γαβρά , στο κέντρο της Χώρας, κτίσμα 16ου αιώνα Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στο οποίο στεγάζονται ευρήματα από ανασκαφές στην γύρω περιοχή. Πρέπει να δείτε τα αρχαία γλυπτά και τις επιγραφές.

Οι μεταβυζαντινές εκκλησίες στη Χώρα καθώς και το πρώτο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την επανάσταση του 1821 είναι μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε.

Αμοργός, ΚυκλάδεςΠολλοί κάτασπροι και άρτια λιθοδομημένοι ανεμόμυλοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί καθώς και ερείπια Ελληνιστικών και Βενετσιάνικων Πύργων. Τέλος το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι το σημαντικότερο μνημείο και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Χώρας χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε ένα βράχο 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκτός από την εικόνα της Παναγίας φυλάσσονται στο μουσείο του μοναστηριού εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα. Ακολουθώντας ένα παλιό έθιμο, την εβδομάδα μετά το Πάσχα, γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγίας σε όλο σχεδόν το νησί.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αμοργός, ΚυκλάδεςΣε κάθε τοπικό πανηγύρι τα πιατά που χαρακτηρίζουν τη γαστρονομία της Αμοργού είναι το "πατατάτο" και το "ξιδάτο", ενώ η μπομπονιέρα για τους Αμοργιανούς γάμους είναι το παστέλι σε λεμονόφυλλα.

Μη φύγετε από το νησί αν δεν δοκιμάσετε ξεροτήγανα και κυρίως το τοπικό ποτό ρακόμελο, που είναι μέλι βρασμένο με ρακί, ζάχαρη και γαρύφαλλα. Οσο για τα τυροκομικά προϊόντα ξεχωρίζουν το κεφαλοτύρι και η μυζήθρα.