Φωκίδα
  English Language
 
     
     
 

Ξενοδοχεία Φωκίδα Ξενοδοχείο, Τουριστικές Πληροφορίες Φωκίδα, Άμφισσα, Γαλαξίδι, Ιτέα, Δελφοί, Παρνασσός, Διακοπές, Χάρτης Φωκίδας

 
     
   
 
         
Χάρτης Φωκίδας, Κεντρική Ελλάδα  
 Φωκίδα, Κεντρική Ελλάδα
 Φωκίδα, Κεντρική Ελλάδα
 
   
   
united-hellas.com links image of arrow
 
     
 

Νομός Φωκίδος

Ο νομός Φωκίδος βρίσκεται στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας και στο νότιο τμήμα συναντά τον Κορινθιακό Κόλπο. Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή είναι ορεινή με το Ορος Γκιώνα να φτάνει στα 2.510 μ. και τις απολήξεις του Παρνασσού στα ανατολικά να δημιουργούν ένα ονειρεμένο μέρος για πεζοπόρους, ορειβάτες, σκιέρ και λάτρεις της φύσης.

Στη μεγαλύτερη από τις λίγες πεδιάδες της Φωκίδας βρίσκεται η πόλη της Αμφισσας, η πρωτεύουσα του νομού. Μια πανέμορφη πόλη, 200 χμ από την Αθήνα, ανάμεσα σε απέραντους ελαιώνες με καταπληκτική θέα του βουνού Ελατος.

Ενώ η Αμφισσα βρίσκεται στην αγκαλιά των βουνών, πολλές άλλες μικρότερες αλλά σημαντικές πόλεις έχουν ξεπηδήσει στις ακτές της Φωκίδας. Κοινότητες όπως το Γαλαξίδι με μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία που προσφέρει στον επισκέπτη την παραδοσιακή πλευρά της Φωκίδας, με το γραφικό λιμάνι, τη χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική φανερωμένη σε παλιά αρχοντικά και το ναυτικό μουσείο που επιδεικνύει την μεγάλη παράδοση κατασκευής πλοίων.

Μερικά χιλιόμετρα μέσα στον κόλπο συναντούμε την Ιτέα, το πιο σημαντικό λιμάνι της περιοχής, μεγάλη έλξη για τουρίστες με πολλές όμορφες παραλίες, όπως τα Κίρρα και τη μαγευτική θέα των πράσινων βουνών που φτάνουν στα νερά του Κορινθιακού.

Ξεχωριστή θέση στο νομό Φωκίδος έχει η αρχαία πόλη των Δελφών, που θεωρούταν από τους αρχαίους Ελληνες ως το κέντρο του κόσμου. Σήμερα, αποδεικνύει ακόμα αυτόν τον τίτλο, αφού συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο λόγω των ιστορικών μνημείων και της όμορφης θέας των βουνών και της θάλασσας. Η περιοχή είναι γεμάτη από αρχαία ερείπια του μαντείου, του θεάτρου, των θησαυρών, της ιερής πηγής Κασταλίας και πολλά περισσότερα στο αρχαιολογικό μουσείο.

Αλλα χωριά και μικρές πόλεις της Φωκίδας είναι η Αγία Ευθυμία, ο Επτάλοφος, η Αρτοτίνα, η Γραβιά, το Λιδωρίκι, η Δεσφίνα και η Ερατεινή.

Η Φωκίδα έχει πολλά να προσφέρει, διαφορετικά στοιχεία που απεικονίζουν τα χρόνια που πέρασαν δημιουργώντας μια περήφανη ιστορία χωρίς όμως να αλλάξουν τη γοητεία της γνήσιας ελληνικής παράδοσης.