Σποράδες
  Αγγλικά / English
 
     
     
 

 

 
     
   
 
         
Χάρτης Σποράδων Σκιάθος Σκόπελος Αλόνησσος  
Σποράδες
Σποράδες
  Επιλέξτε Νησί image of arrow
   
   
 
     
 
Οι Σποράδες οφείλουν την ονομασία τους στο ότι βρίσκονται διάσπαρτες στο Βόρειο Αιγαίο. Σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Βόρειας Εύβοιας και τη χερσόνησο της Μαγνησίας, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Σκύρος, η Αλόννησος αλλά και μια συστάδα από μικρονήσια, τα περισσότερα ακατοίκητα, δημιουργούν μια υπέροχη εικόνα καλοκαιριού. Η πρόσβαση στις Σποράδες γίνεται από τον Αγιο Κωνσταντίνο, το Βόλο και την Κύμη της Εύβοιας.

Η ιστορία των Σποράδων καθορίστηκε από τη σημαντική γεωγραφική τους θέση και ξεκίνησε από τη Παλαιολιθική Εποχή, ίχνη της οποίας βρέθηκαν στο Κοκκινόκαστρο της Αλοννήσου. Οι Σποράδες άκμασαν στην Πρωτοελλαδική και στη Μινωική Εποχή, ενώ πήραν μέρος και στους Περσικούς πολέμους. Παρήκμασαν τη Βυζαντινή Εποχή, κατελήφθησαν από τους τούρκους, πήραν μέρος στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο και απελευθερώθηκαν το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Η πλούσια βλάστηση και οι εντυπωσιακές χρυσές αμμουδιές, που φτάνουν περίπου τις 60, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κοσμοπολίτικης αλλά και γραφικής Σκιάθου. Στη Χώρα θα θαυμάσετε πολλά φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα, ενώ στις Κουκουναριές θα δοκιμαστείτε στα θαλάσσια σπορ.

Η Σκόπελος, διοικητικό κέντρο των Σποράδων, φημίζεται για το υπέροχο κρασί της. Επισκεφθείτε τις παραλίες στο Χόβολο, στη Μηλιά, στην Αντρίνα, στον Αγνωντα, στο Στάφυλο, στην Καναπίτσα και επισκεφθείτε τους γραφικούς οικισμούς, τα παραδοσιακά μοναστήρια και τα αρχαιολογικά μνημεία.

Ιδανική για ήσυχες διακοπές, η Αλόννησος είναι προικισμένη με εντυπωσιακές σπηλιές, πολύ πράσινο και καθαρά νερά. Εκεί θα συναντήσετε και τη μεσογειακή φώκια Monachus Monachus. Επισκεφθείτε τη Χώρα (Πατητήρι), τη Βότση και τη Στενή Βάλα, όπως επίσης και τα τριγύρω νησάκια.

Η Σκύρος, απομακρυσμένη από τις άλλες Σποράδες και τον τουρισμό, διατηρεί ατόφιο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, ενώ φημίζεται για τη σκυριανή επιπλοποιία και τα σκυριανά αλογάκια. Η Χώρα ή Χωριό, η Λιναριά, τα Μαγαζιά και ο Μώλος είναι οι οικισμοί που συγκεντρώνουν τα περισσότερα αξιοθέατα.
 
 
Αλόννησος Σκιάθος Σκόπελος
Αλόννησος Σκιάθος Σκόπελος