Ηράκλειο
  Aγγλικά / English
 
     
     
 

Κρήτη - Ιστορικά Μνημεία, Αρχαιολογικοί Χώροι (Κνωσσός, Φαιστός) Ηράκλειο Κρήτης

 
  ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το ΗΡΑΚΛΕΙΟ  
   
 
     
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Νομός ΗρακλείουΟ νομός Ηρακλείου είναι φημισμένος για τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσσού και της Φαιστού.

Η αρχαία πόλη της Κνωσσού, 5 χλμ. από την πρωτεύουσα, ήταν το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μινωικό ανάκτορο της περιόδου 2000 - 1400 π.Χ. Τα ερείπια της πόλης καλύπτουν μια έκταση 20.000 τ.μ. και αποτελούνται από την αρχαία πόλη με το ανάκτορο, το μικρό ανάκτορο, τη διώροφη βασιλική έπαυλη και το βασιλικό τάφο.

Το ανάκτορο ήταν ένα τεράστιο συγκρότημα από πολλά δωμάτια και διαδρόμους, με πολύπλοκο σχέδιο και δομή, που καταστράφηκε μερικώς το 1700 και τελικά κάηκε το 1400 π.Χ. Στην ίδια τοποθεσία βρίσκεται, επίσης, το Στρωματογραφικό Μουσείο, που παρουσιάζει συλλογές από ευρήματα της Κνωσσού.

Νομός ΗρακλείουΣτην αρχαία πόλη της Φαιστού, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, υπάρχει ένα παρόμοιο ανάκτορο, με αυτό της Κνωσσού, όμως λιγότερο πολύπλοκο και πιο εύκολο για περιήγηση.

Το συγκρότημα χτίστηκε πάνω σε έναν απότομο λόφο και έχει έκταση 8.400 τ.μ. Ηταν το θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο στα μινωικά χρόνια. Περιλαμβάνει το μινωικό ανάκτορο, τον τάφο και σε απόσταση 3 χλμ., στην Αγία Τριάδα, τα ερείπια βασιλικής έπαυλης και τη Σαρκοφάγο.

Ο νομός Ηρακλείου έχει πολλούς ακόμα αρχαιολογικούς χώρους, ερείπια από τη μινωική και μεταμινωική περίοδο, όπως οι αρχαίες πόλεις Μάλια, Γόρτυς και Τύλισσος.

Αλλα μνημεία που παρουσιάζουν ιστορική σημασία είναι πολλά βενετικά κτίρια στην πρωτεύουσα, όπως το φρούριο Κουλές, η Λότζια, οι κρήνες Μοροζίνι, Μπέμπο και Πριούλι και το βενετικό τείχος που περιβάλει την πόλη.

Νομός ΗρακλείουΜπορείτε να επισκεφθείτε, επίσης, πολλά μοναστήρια Βυζαντινής Περιόδου, σύμβολα εξαιρετικής αρχιτεκτονική: Αγιος Γεώργιος Γοργολαΐνης στους Ασίτες, Κοίμησης Θεοτόκου Παλιανής στο Βενεράτο, Βροντησίου, Καρδιώτισας και Απανωσήφης στην Αγία Βαρβάρα.

Από την ίδια περίοδο υπάρχουν, επίσης, πολλές εκκλησίες, οι βυζαντινές εκκλησίες των Δέκα Μαρτύρων και του Αρχάγγελου Μιχαήλ και οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής και Ασωμάτου στις Επάνω Αρχανές. Αν σας αρέσει η ζωγραφική, μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, στο Φόδελε.

Η πόλη του Ηρακλείου έχει πολλά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, το Ιστορικό και το Εκκλησιαστικό μουσείο με διάφορα κομμάτια από την κρητική παράδοση και μινωικά ερείπια.