Σπέτσες
  Greek Language
 
   
   
   
  Πληροφορίες για τη Σπέτσες  
   
 
 
Πληροφορίες για τη Σπέτσες

Παραλίες

Μικρά κα μεγάλα καϊκια ξεκινούν καθημερινά από το λιμάνι της Ντάπιας για να μεταφέρουν σε οργανωμένες παραλίες (Ξυλοκέριζα, Αγ. Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή, Ζωγεριά) το πολύχρωμο και πολύβουο ανθρώπινο μελίσσι. Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τις ευκολίες και τη διασκέδαση της πόλης με το μπάνιο τους, οι κοντινές παραλίες (Αγ. Μαρίνα, Αγ. Νικόλας, Κουνουπίτσας, Σχολές), προσφέρονται. Τέλος, όποιοι αναζητούν την ηρεμία των απόμερων κολπίσκων, υπάρχει η λύση μιας άλλης επιλογής (Βρέλλου, Λιγονέρι, Μπιθιστάμνα, Κουζουνό). Ποδήλατα, μηχανάκια, αμαξάκια, λεωφορεία, θαλάσσια ταξί είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν κάθε επιθυμία.

Ενδιαφέροντα αξιοθέατα

Παραδοσιακά στοιχεία, που έχουν χαθεί για πάντα από τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, στολίζουν τον οικισμό των Σπετσών. Τα περίφημα Σπετσιώτικα καρνάγια με τα ξύλινα σκαριά τους, τα αρχοντικά των καπεταναίων του περασμένου αιώνα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, οι γραφικές μεταβυζαντινές εκκλησίες, που συναντά κανείς σε κάθε γειτονιά, οι πλατείες και τα δρομάκια με τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά, τα αμαξάκια με τα συμπαθέστατα άλογα και τους γραφικούς αμαξάδες και τόσα άλλα που μπορεί να συναντήσει κανείς στις Σπέτσες, δίνουν μια άλλη όψη της ζωής και κρατούν τον επισκέπτη μακριά από την αστική καθημερινότητα. Το Μουσείο Σπετσών, στεγασμένο στο ούτως ή άλλως αξιοθέατο αρχοντικό του πρωτογέροντα του νησιού Χατζηγιάννη Μέξη, το κατάμεστο με ενθυμήματα του Αγώνα, το ιδιωτικό Μουσείο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, μέσα στο ίδιο της το αρχοντικό, με τα προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας, και το ιστορικό μοναστήρι (σήμερα Μητροπολιτικός Ναός) του Αγ. Νικολάου, όπου στις 3 Απριλίου 1821 οι επαναστατημένοι θαλασσομάχοι έδωσαν τον όρκο "Ελευθερία ή Θάνατος" για το Μεγάλο Αγώνα, είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουν σήμερα οι Σπέτσες.

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Η μεγαλύτερη γιορτή των Σπετσών με θρησκευτικό και εθνικό περιεχόμενο είναι η Αρμάτα. Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, οι Σπετσιώτες και μαζί τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, Ελληνες και αλλοδαποί, γιορτάζουν την επέτειο της Ναυμαχίας των Σπετσών. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά γεγονότα της επανάστασης του 1821. Μετά την απελευθέρωση της Πελοποννήσου, λίγα ήταν τα σημεία αντίστασης των Τούρκων με σπουδαιότερο το Παλαμήδι του Ναυπλίου, που όμως βρισκόταν σε δεινή θέση λόγω της πολιορκίας του Δ. Υψηλάντη από την ξηρά και της Μπουμπουλίνας από τη θάλασσα. Ο τουρκικός στόλος με σκοπό να καταστρέψει την Υδρα και της Σπέτσες προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους του Ναυπλίου, έπλευσε στον Αργολικό κόλπο και στις 8 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στα Σπετσιώτικα νερά. Οι Σπετσιώτες ναύαρχοι, ύστερα από πεισματώδη αγώνα έτρεψαν σε φυγή τον εχθρικό στόλο αφού έσπειραν τον πανικό, με την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας. Την αναπαράσταση αυτού του γεγονότος, ένα φαντασμαγορικό θέαμα που πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις όλη την εβδομάδα που προηγείται του Σαββάτου της γιορτής, απολαμβάνουν οι μυριάδες των επισκεπτών που κατακλύζουν εκείνες τις ημέρες το νησί.

Πως θα φτάσετε στις Σπέτσες

Οι Σπέτσες απέχουν από τον Πειραιά 53 ναυτικά μίλια και μπορεί να φτάσει κανείς εκεί με το συμβατικό πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος) σε 4 ώρες απολαμβάνοντας συγχρόνως την ωραιότατη θαλασσινή εκδρομή καθώς το καράβι πιάνει όλα τα λιμάνια του Αργοσαρωνικού. Για τους βιαστικούς υπάρχουν τα ταχύπλοα σκάφη (Υδροπτέρυγα και καταμαράν) που αναχωρούν τακτικότατα από το λιμάνι της Ζέας και το λιμάνι του Πειραιά (Ακτή Τζελέπη) και φτάνουν στις Σπέτσες σε 2 ώρες. Για όσους έχουν αυτοκίνητο και θέλουν να ταξιδέψουν οδικώς θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Αθήνα-Κόρινθος-Επίδαυρος-Κρανίδι-Πόρτο Χέλι, να φτάσουν στην Κόστα και από εκεί αφού προηγουμένως ο επισκέπτης τακτοποιήσει το αυτοκίνητο του στο χώρο στάθμευσης, διότι δεν επιτρέπεται η αποβίβαση και η κυκλοφορία επιβατηγών Ι.Χ. αυτοκινήτων στο νησί, διαλέγει το μέσο που επιθυμεί (πλοίο, θαλάσσιο ταξί ή απλό καΐκι και σε λίγα λεπτά βρίσκεται στο λιμανάκι της Ντάπιας. Εκεί υπάρχουν οι δυνατότητες πληροφόρησης του επισκέπτη, σχετικά με τη διαμονή του στο νησί.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

  • Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 4124585
  • Λιμεναρχείο Σπετσών: 22980 72245
  • Τουριστική αστυνομία Σπετσών: 22980 73100
  • Δημαρχείο Σπετσών: 22980 72225
  • Ακτοπλοΐα γραμμής: 210 4176792, 4126181, 22980 74497-98
  • Ιπτάμενα Δελφίνια: 210 4280001, 22980 73141-42
  • Strintzis Lines: 22980 74452, 210 4226015-16
 
 
 
 
     
     
   
   
 
 
 
 
 
© United on line S.A.
Επικοινωνία: